top of page

КАЛЕЙДОСКОП ПОДІЙ

Українські філологи на шляху до медіаграмотності

У сучасному потоці інформації часто можна зіткнутися з маніпуляціями, які іноді доволі важко розпізнати, не володіючи медіаграмотністю. Тому перед нами постає важлива задача - дбати про своє медіаполе.

28 лютого 2018 року в Слов’янську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 5 приїхали вчителі української мови та літератури опорних шкіл Донеччини - учасники тренінгу «Основи медіаграмотності та створення якісного журналістського контенту». Ця зустріч відбулася в межах проекту «Формування медіаграмотності мешканців Донеччини шляхом підготовки тренерів серед педагогів і школярів регіону». Головна мета зустрічі полягала в наданні базових знань і навичок у сфері медіа, знайомстві учасників заходу з найбільш розповсюдженими видами маніпуляцій, а також набутті навичок створення якісного журналістського контенту.

Тренери Тетяна Сергіївна Байдаченко, завідувач відділу української мови та літератури Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, заслужений учитель України, та Олена Іванівна Головіна, методист відділу української мови та літератури Донецького облІППО, зустріли учасників заходу зі Слов’янська, Краматорська, Покровська, Костянтинівки, Дружківки; Волноваського, Слов’янського, Олександрівського, Бахмутського, Костянтинівського районів, а також Лиманської, Миколаївської та Черкаської ОТГ. Як зазначили тренери, дієвою мотивацією для аудиторії були такі установки: «не дати себе ошукати», «як знати правду». Важливо те, що отримані знання педагоги можуть не тільки застосовувати на практиці в подальшому житті, але й передати своїм учням.

Вікторія Миколаївна Бутовська, учитель української мови та літератури Дружківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 17, зазначила: «Щиро вдячна за змістовний тренінг, за готовність ділитися знаннями, досвідом. Хочу відзначити професійність викладачів, які доступно, наочно, креативно подали матеріал, чим мотивували мене до поглибленого вивчення питання та впровадження теорії в практику».

Учитель української мови та літератури Краматорської української гімназії Ірина Романівна Мельник «замислилася над тим, як важливо бути медіаграмотною людиною, як необхідно перевіряти правдивість інформації в мережі Інтернет, щоб уникнути маніпуляції з боку мас-медіа… Було дуже цікаво «приміряти» на себе різні ролі».

Сподіваємося, що після заходу кожний буде свідомим медіаспоживачем і знатиме, як перевіряти сумнівну інформацію та формувати запит на більш відповідальну та правдиву журналістику.

Відділ української мови та літератури висловлює щиру подяку Слов’янській ЗОШ №5 за допомогу в організації заходу.

bottom of page