top of page
  • ВУМ Донецького облІППО

Ювілей Лесі Українки в Слов’янській ЗОШ № 5


25 лютого – День народження поетеси Лесі Українки, яку називають геніальною дочкою українського народу, красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції.

На честь 150-ї річниці найвидатнішої письменниці України, «Дочки Прометея» на сцені Слов’янської загальноосвітньої школи І-III ступенів № 5 Слов’янської міської ради Донецької області відбувся захід. Креативний колектив школи запросив гостей у, так звану, «літературну кав‘ярню». У ході зустрічі з шанувальниками перегортались сторінки складного, сподвижного життя та творчості цієї геніальної письменниці. Декламація її віршів та відтворення епізодів з життя, інсценування творів зворушили найтонші струни душі глядачів - співчуття, гордість, натхнення...

Старшокласники «вживались» в роль самої Лесі та близьких їй людей: ось маленька Леся, яка в захваті розповідає своїй мамі, що вона хоче писати вірші, а ось Леся, яка прощається із своїм мольбертом, бо перестає бачити, а ось доросла Леся зустріла чоловіка, який став їй близьким… Ці фрагменти Лесиного життя відтворили Ганна Юпко, Поліна Шумська, Анастасія Коваленко, Данило Філіпенко.

«Надія» у виконанні Владислави Войцеховської була проникливою, з уст Анастасії Коваленко з нотками печалі лунав вірш «До мого фортепіано» та романтичний монолог Мавки, позитив від згадки про прекрасне приніс вірш у виконанні Карини Ширяєвої «Як дитиною бувало», його ж повторила, але англійською Софія Ковальчук. Яскраве виконання «Тиші морської» подарувала Ярослава Якубовська, неперевершене «Contra spem spero» від Олексія Тішина примушує задуматись про можливості кожного з нас, зворушливою була декламація вірша «Уста говорять: він навіки згинув» Марією Каупонєн.

Над створенням цього чарівного дійства працювали досвідчені педагоги ЗОШ № 5: Валентина Анатоліївна Сідашенко, Яна Ігорівна Суліма, Наталія Михайлівна Якубовська.

Відзначення ювілею Лариси Петрівни Косач стало справжнім святом для школярів, викладачів, гостей, бо це те, що об’єднує нас у непростий для всіх час.

bottom of page